PORODIČNE TAJNE: Pava Sluka Rajičić
< < < nazad

Iz pozorišne enciklopedije*

Pava Sluka Rajičićka (28.XII 1887, Novi Sad - 12.XII 1972, Beograd)

Sestra značajnog glumca Miodraga Bekovića, supruga dugogodišnjeg upravnika pozorišta Lj. Rajičića-Čvrge, bila je značajna dramska i karakterna glumica veće izražajne umetničke snage.

Završila je osnovnu i dva razreda građanske škole u Novom Sadu. Prvi put se pojavila na sceni 1904. godine u SNP u Novom Sadu za uprave B. Nušića, a zatim iste godine, pošto je sa bratom Miodragom prebegla u Srbiju, stupila je u niško pozorište "Sinđelić", tada na gostovanju u Šapcu (za uprave Radomira Petrovića) gde je igrala, s malim prekidima*, do 1912. godine.

Od 1913. godine je u Povlašćenom pozorištu "Joakim Vujić" pod upravom Koste Delinija, a od 1915. je u glumačkoj družini u Jagodini, pod upravom D. Krsmanovića, obrazovanoj fuzijom članova trupe "Joakim Vujić" i nekih dobeglih beogradskih glumaca.

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu nastupala je 1919-23, i 1925-27; u Narodnom pozorištu u Skoplju 1923-24, 1928-30. i 1932-41; u NK u Splitu 1924-25; u NK u Banja Luci 1930-32; u okupacijskom pozorištu "Srbozar" 1914-44, a posle rata, sve do penzionisanja 1950, u NP u Pančevu. I kao penzionerka nastupala je i dalje na sceni, naročito u Beogradskom dramskom pozorištu.

Vrlo darovita, inteligentna, stvaralačkog duha i poleta, s lepo razvijeniim emocionalnim životom, Sluka je u tumačenje dramskih uloga unosila dinamičnosti, neposrednosti, topline i pokazivala sposobnost za iskren i dubk doživljaj i prirodno preobražavanje. Vrlo emotivne prirode, njen umetnički iizraz je bio i snažan i sugestivan.

Iako je u njenoj igri bilo pomalo prizvuka starije glumačke škole, ona je, ipak, umela da nađe pravu i pretežno realističnu umetničku meru. U njenoj pravilnoj dikciji bilo je tonske raznovrsnosti i izražajne snage.

Značajnije su joj uloge: Kraljica Gertruda ("Hamlet"), Lukrecija Bordžija (istoimeni komad V. Igoa), Jelena ("Tajfun" M. Lenđela), Kaća ("Vaskrsenje" Tolstoja - Bataja), Liza Krajcerova ("Krajcerova sonata", dramatizacija po Tolstoju), Gospođa Iks (istoimeni komad A. Bisona), Mis Erlen ("Lepeza ledi Vindermir" Vajlda), Gđa Dadžn ("Đavolov učenik" Šoa), Hasanaginica (istoimeni komad Ogrizovića), Emina ("Zulumćar" Ćorovića), Jele ("Ekvinocio" Vojnovića), Ogla ("Golgota" M. Predića), Vida ("Ožalošćena porodica" Nušića), Kradićka ("Seoski Lola").


Napomene

Pava Sluka i Ljubomir Rajičić venčanje