PORODIČNE TAJNE: major Svetozar Anđelković
< < < nazad

Rođen je u Beogradu 16. (4.) februara 1883. godine od oca Jovana, generalštabnog pukovnika, i majke Drage.

U Beogradu je završio gimnaziju a potom stupio u Vojnu akademiju sa 33. klasom. Sa trogodišnjeg nižeg kursa akademije izašao je kao konjički potporučnik a potom je pristupio konjičkom puku Kraljeve garde.

Učestvovao je u oba balkanska i u (prvom) svetskom ratu. U srpsko-turskom ratu 1912. odlikovan je zlatnom medaljom za hrabrost, a u srpsko-bugarskom 1913. Karađorđevom zvezdom sa mačevima IV stepena.

U svetskom ratu zaradio je sjajniju zvezdu (III stepena) ali i ostao invalid; prilikom povlačenja vojske i naroda, teško je ranjen u desnu nogu. Noga mu je operativno skraćena 6 cm, ipak imao je od ranjavanja doživotne komplikacije: tuberkolozu kostiju a potom i plućnu kojoj je podlegao u svojoj 47. godini.

Nekoliko navoda iz nekrologa koji je povodom njegove smrti izašao u beogradskom dnevniku "Vreme" 17. decembra 1929. godine: "Juče izjutra, oko dva časa, u 47. godini života, preminuo je Svetozar Zare Anđelković, major invalid, jedan od najhrabrijih naših oficira za vreme poslednjih ratova." ... "U svima ratovima učestvovao je kao komandant eskadrona i pokazao se kao neverovatno hrabar i energičan oficir, koji nikada nije pazio na sebe već se u svima tegobama i neprilikama poneo kao pravi predvodnik svog eskadrona, živeći životom pravog vojnika i ratnika." ... "Major Anđelković ostavio je ženu i ćerčicu...".

Ostavio je major Anđelković i dva nepriznata sina. Sahranjena je sa njim i prilika da tata koji "se kajao" učini ispravnu stvar.

Kada je umro bio je deset godina u braku sa Bosiljkom, i sa njom imao ćerku Milicu, rođenu 1920. godine.

Opelo je bilo u Svetosavskoj crkvi, sahranjen je na Novom groblju 17. decembra 1929. godine.


► Vest o smrti, "Politika" od 18.12.1929.

► Izveštaj o pogrebu, "Politika" od 19.12.1292.


Napomene:
Supruga Bosiljka rođena je 1891. a umrla 1945. god. Sahranjena je u porodičnu grobnicu Anđelkovića na Novom groblju, koja se na nju vodi.
Ćerka Milica kasnije se udala za Ivka Mitrovića; umrla je 1981, a njen muž Ivko 1975; oboje su sahranjeni u porodičnu grobnicu .
U bazi podataka uprave groblja nema onoga čije se ime i slika kao prvi nalaze na nadgrobnoj ploči - Jovana đenerala. On je prvobitno (1885) bio sahranjen na tašmajdanskom groblju.


Svetozar Andjelkovic i Pava Sluka


Svetozar Andjelkovic i Pava Sluka